Deze zenuw loopt achter de knie langs en loopt dan door het onderbeen naar de voet. Wanneer die zenuw knel komt te zitten kan de zenuw de "boodschappen" die de hersenen verzenden niet goed meer doorgeven met als mogelijk gevolg een klapvoet.
In de meeste situaties ontstaat de beknelling rond de knie door bv veel te buigen door de knie (stratenmakers) of veel met de benen over elkaar te zitten (kantoor personeel). De eerste remedie is dan om die handeling zoveel als mogelijk te gaan vermijden. Daarna kan met een gerichte manuele behandeling geprobeerd worden om de zenuw weer bloot te leggen.
Een veel voorkomende oorzaak, maar helaas regelmatig over het hoofd gezien, is een niet goed functionerende zenuw in de onderrug. De oorzaak daarvan kan zeer divers zijn. Te denken valt dan bv aan een hernia. In voorkomende gevallen zullen wij het hele gebied van de onderrug uitgebreid onderzoeken en met onze unieke behandelmethode proberen de aldaar eventueel beknelde zenuw weer bloot te leggen.
Daarnaast kunnen er andere oorzaken spelen voor een klapvoet die helaas door ons niet altijd te behandelen zijn. Te denken valt een zenuwschade door een trauma. Bv een beenbreuk waarbij het gebroken bot de betrokken zenuw vernietigd heeft.
Ook bestaan er verschillende ziektes die zenuwschade kunnen veroorzaken zoals HMSN (Heriditaire Motorische en Sensibele Neuropathie).
Een hersenbloeding kan er voor zorgen dat de zenuwen niet goed meer worden geinnerveerd.
Tot slot kan in zeldzame gevallen ook een tekort aan bepaalde vitamine en mineralen in het lichaam problemen veroorzaken met de zenuwen. Vitamine B (in verschillende vormen) en foliumzuur zijn bekende mineralen en vitamines mbt de werking van zenuwen.