Het rijden op een paard is het ultieme samenspel tussen mens en dier. Het paard luistert naar de gegeven commando's van de ruiter en volgt die op. De ruiter probeert daarbij zoveel mogelijk de bewegingen van het paard te volgen. Helaas blijkt dat laatste niet altijd goed te lukken.
Wanneer men lichamelijk niet in staat is de bewegingen van het paard goed te volgen (overigens vaak onbewust) dan wordt het paard in meer of mindere mate tegen gewerkt door de bewegingen van de ruiter tijdens het rijden. Gevolg is dat het het paard meer kracht kost om in balans te blijven om zijn eigen bewegingen goed uit te voeren. Hij is immers druk bezig de onbalans van de ruiter op te vangen.
Gevolg is dat bepaalde spieren van het paard overbelast raken en op den duur niet goed meer herstellen van het rijden met een berijder. De spieren zullen pijnlijk gaan worden waardoor het paard anders gaat lopen om de pijnlijke spieren te ontlasten. Hierdoor raken andere spieren weer meer belast en die kunnen uiteindelijk ook overbelast worden. Uiteindelijk zullen er dan blokkades optreden in het paardenlichaam met alle gevolgen van dien. De cirkel is dan rond en het paard zal steeds slechter gaan lopen en meer blessures krijgen. Ook ziet men vaak dat het paard gedragsveranderingen gaat geven zoals: moeilijker laten aansingelen, verkrampt staan, minder voorwaarts enz. enz..
De oplossing in deze is dat de ruiter er alles aan zal moeten doen om zo soepel mogelijk te worden zodat de ruiter in balans met de bewegingen van het paard mee kan gaan. Te denken valt aan het behandelen van de lage rug, het bekken, de benen, de nek en de schouders van de berijder.
In onze praktijk behandelen we met enige regelmaat ruiters. Vaak krijgen we dan bij de eerste behandeling te horen waar ze last van hebben. Uiteraard wordt deze klacht dan behandeld. Echter uit ervaring weten we ook waar meer (verborgen) problemen zitten in het lichaam van een ruiter. Daarom zullen we ook naar de andere voor een ruiter belangrijke lichaamsdelen kijken en regelmatig horen we dan dat de patiënt verbaast is dat er meer vast zit in het lichaam dan gedacht.
Maw ook al heeft u zelf het idee dat u soepel kan meebewegen met het paard. In de praktijk blijkt toch dat er meestal meer stijfheid in de spieren en gewrichten van het lichaam zitten dan patiënten zelf denken. Gelukkig is die stijfheid normaal gesproken binnen enkele behandelingen te verhelpen.
Vervolgens kunt u weer heerlijk gaan paardrijden. Maar ook mag u er dan zeker van zijn dat u er alles aan heeft gedaan om uw paard zo min mogelijk te belasten tijdens het rijden. Daarnaast heeft u er zo ook voor gezorgd dat uw paard langer fit blijft en meer plezier zal beleven aan de (buiten)ritten met u als ruiter.