Belast uw paard tot 3 dagen na de behandeling niet. Geef uw paard in die 3 dagen zoveel als mogelijk vrije beweging zoals bv in de wei en/of paddock. Op die manier kan uw paard zijn/haar eigen beweging bepalen en wennen aan zijn/haar blokkade vrije lichaam. Wel is het raadzaam die 3 dagen het paard elke dag 15 minuten aan de lijn te laten stappen op het rechte eind (dus niet longeren). Hierdoor komt de bloeddoorstroming goed op gang zodat de bij de behandeling vrijgekomen afvalstoffen (verzuring) sneller kunnen worden afgevoerd.
Na 3 dagen kunt u rustig beginnen met het oppakken van bovenstaande grondwerk oefening. Door het uitvoeren van deze oefening, tezamen met uw paard, zorgt u er voor dat uw paard de spieren, pezen, banden etc (die verkort zijn geraakt door de blokkades) in zijn/haar lichaam weer soepel en sterk maakt. Meer uitleg hierover vindt op de pagina: Tips na de osteopathie behandeling van uw paard.
Tevens worden met de oefening bepaalde aangeleerde bewegingspatronen van uw paard, nav de inmiddels weggenomen blokkades, ten goede veranderd. Maw uw paard leert zijn/haar lichaam weer op een correcte manier gebruiken.
Het uiteindelijk doel is om de zijwaartse overstap oefening circa 10 minuten te kunnen volhouden naar elke kant. Maw 10 minuten vanaf de linkerzijde en 10 minuten vanaf de rechterzijde. Het neemt doorgaans 1-8 weken in beslag voor het paard dit aan kan. Spieropbouw heeft fysiologisch normaal gesproken 6-8 weken nodig. Dus een heel schraak bespierd paard zal eerder 6-8 weken nodig hebben om weer in conditie te komen terwijl een goed getraind en gespierd paard een week na de behandeling vaak al weer verder opgepakt kan worden. Uiteraard eea afhankelijk van de conditie en de gevonden problematiek van het paard.
Na het volbrengen van de totale oefening is het paard maximaal soepel, in conditie en weer in staat om bereden te worden. Voordelen hiervan zijn dat uw paard veel beter in staat is om u als ruiter te dragen en de hem/haar gegeven rijtechnische opdrachten beter te kunnen volbrengen. Daarnaast is een sterk en soepel paardenlichaam minder vatbaar voor het oplopen van blessures en blokkades. Indien u eerder gaat rijden, dan dat het paard in staat is de oefening 20 minuten vol te houden, is de kans groot dat het weer vast gaat zitten in de oude blokkades omdat het lichaam nog niet voldoende hersteld is van de behandelde blokkades.
Bouw de oefening langzaam op. Elke goede stap van het paard is winst. Probeer het paard mooi in te laten buigen, hanteer een hoek van 45 graden tov de bakrand en luister naar uw paard. Overtrain uw paard niet. Een paard wat nog niet lenig en sterk is zal in het begin moeite hebben met de oefening en er ook zeker spierpijn van oplopen. Dus bouw het rustig op en neem daar 6-8 weken de tijd voor om uw einddoel te bereiken.
Mocht uw paard onverhoopt verzet geven tijdens de oefening dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen om tezamen te achterhalen wat er aan de hand is.
Wanneer u het eind niveau bereikt heeft is het advies om dat niveau bij te houden. Door regelmatig de oefening te blijven doen, naast het rijden, zal het paard maximaal fit blijven. De oefening is verder een prima opwarming voor wanneer u gaat rijden.
Voor het paard is het het makkelijkst om aan te oefening te beginnen als het al loopt (dus niet vanuit stilstand direct te laten overstappen). Begin, zoals te zien op het onderstaande filmpje, parallel aan de omheining en beweeg het paard daarna al lopend vloeiend naar de omheining toe. Duw het paard vervolgens zijwaarts weg (drukpunt achter de elleboog) en het paard zal dan doorgaans uit zichzelf al gaan overstappen.
Wanneer het paard de achterbenen er niet voldoende onder zet kunt u het been aantikken met een zweepje. Het paard zal dan het been er in een reflex verder gaan onderzetten.
Zorg dat het paard een hoek heeft van 45 graden tov de bakrand. Op die manier gebruikt het paard zijn rug optimaal.