Hoe werkt het?
Speciaal voor paarden met zomereczeem hebben we een totaal PROB paketten gemaakt met korting.
Belangrijk: Voorkomen is beter dan genezen. Het is vele malen makkelijker om te voorkomen dat paarden last van zomereczeem krijgen dan paarden, die in de loop van het seizoen problemen met zomereczeem hebben opgelopen, weer te laten herstellen. Maw probeer voor aanvang van het zomereczeem seizoen al te beginnen met de bovenstaande behandeling. Dan zal de geur van het paard bij de aanvang van het seizoen al veranderd zijn en wordt de kans op grote problemen ernstig verkleind.
Zomereczeem, ook bekend als staart- en maneneczeem (SME) danwel Sheet Itch, is een veelvoorkomende allergie bij paarden en valt onder de categorie huidaandoeningen bij een paard.
Ongeveer 5% van de paardenpopulatie lijdt aan deze aandoening, waardoor het de meest voorkomende allergische huidaandoening is. SME wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op het speeksel van de Culicoides-mug, ook wel knut genoemd. Deze muggen zijn vooral actief tijdens warme en vochtige periodes zoals bij zonsopgang en zonsondergang. Paarden die gevoelig zijn voor het speeksel van deze muggen ervaren een allergische reactie, resulterend in ernstige jeuk, vooral bij de manen en de staartwortel.
Het ontstaan van zomereczeem wordt getriggerd door, zoals hierboven te lezen, de beten van de Culicoides mug (knut). Knutten (familienaam: Ceratopogonidae spp.) komen in ongeveer 100 soorten in Nederland voor. Ze hebben één paar vleugels en zijn bruin/zwart van kleur en lijken op een mug. Daarnaast zijn ze zijn zeer klein, namelijk tussen de 1 en 4 millimeter groot. Echter niet alle paarden hebben hier last van. Daarom heeft men het vermoeden dat erfelijke aanleg, verminderde afweer en voeding ook en rol spelen. Geslacht heeft geen invloed op het ontwikkelen van zomereczeem, maar de kleur van het paard kan wel een rol spelen. Donkergekleurde paarden en bepaalde sobere rassen, zoals Arabieren, Friezen, IJslanders en Shetlanders, zijn vaak gevoeliger voor zomereczeem.
Zomereczeem heeft verschillende symptomen die meestal optreden op de gevoelige gebieden van het paard, zoals de manen, staart, schoft en buik.
Het is belangrijk om zomereczeem vroegtijdig te herkennen en passende maatregelen te nemen om verdere irritatie en ongemak te voorkomen.
Zomereczeem is geen besmettelijke aandoening en kan niet worden overgedragen van het ene paard op het andere. Het is echter mogelijk dat meerdere paarden in dezelfde omgeving last hebben van zomereczeem vanwege de aanwezigheid van dezelfde muggensoorten.
Een eczeemdeken is een manier om paarden te beschermen tegen (knutten) muggenbeten. Deze deken is gemaakt van een elastische stof en heeft een goede pasvorm, zodat muggen er niet onder kunnen komen. het grote nadeel is dat paarden er, zeker met warm weer, enorm onder gaan zweten. Dat kan als gevolg hebben dat er schuurplekken ontstaan op het vacht met alle gevolgen van dien. Daarnaast kunnen de dekens verschuiven en vast komen te zitten in bv de benen en/of het hekwerk met alle gevolgen van dien. Ook het constant op en af doen van de dekens is een behoorlijk tijdrovende klus. Gelukkig is er een andere manier om de zomereczeem effectief aan te pakken.
Bovenstaande foto is gemaakt voordat gestart is met het behandelen van de zomereczeem met de Prob producten. Duidelijk is de kale schuurplek te zien op de staart.
Dit is een week na de start van de behandeling met de Prob producten en is er al weer haargroei te zien op de staart.
Dit was 6 weken na de het begin van de behandeling met de Prob producten. Hierna is de behandeling afgebouwd.