Regenschurft wordt gekenmerkt door kleine, korstachtige bultjes op de huid van het paard, die meestal voorkomen op de rug, schouders en achterhand. Deze bultjes zijn vaak pijnlijk bij aanraking en kunnen jeuken. Andere symptomen zijn onder meer haaruitval en korstvorming. Onder de korstjes kan het gaan ontsteken wat er vaak uitziet als een gele “drap” die flink kan stinken. Als eigenaar is het belangrijk om deze tekenen tijdig op te merken en er naar te gaan handelen om verdere verspreiding over het lichaam te voorkomen.
Op bovenstaande foto is beginnende regenschurft te zien.
Het is meestal een bacteriële infectie van de huid. De specifieke bacteriën die deze aandoening veroorzaken behoren over het algemeen tot de groep Dermatophilus congolensis. De bacterie die de regenschurft veroorzaakt is altijd en overal aanwezig. Echter de bacterie grijpt zijn kans als de omstandigheden gunstig zijn. Er valt dan te denken aan:
• Wanneer het paard gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan regen, hoge luchtvochtigheid of natte omgevingen, kan de huid verzachten en kwetsbaarder worden voor infecties. Dit geldt ook voor de huid/vacht onder het zadeldekje als er veel gezweet wordt door het paard.
• Microtrauma's: Kleine beschadigingen of schaafwonden op de huid van het paard die kunnen ontstaan door wrijving van bv een deken en/of het zadeldekje. De bacteriën zullen zich gaan nestelen in de kapotte huid en zich snel gaan vermenigvuldigen wat leidt tot de vorming van de karakteristieke korstjes en bultjes die bij regenschurft worden gezien.
Het is belangrijk op te merken dat niet alle paarden even gevoelig zijn voor regenschurft. Het is mede afhankelijk van factoren zoals hun immuniteit, verzorging en omgevingsomstandigheden.
Het is cruciaal om het paard te beschermen tegen langdurige blootstelling aan vocht, hun huid schoon en droog te houden, en regelmatig te checken of er wondjes zijn ontstaan. Dus laat de paarden niet te lang onbeschermd in de regen staan. Is er bv een schuilstal aanwezig als de paarden 24/7 buiten staan zodat ze kunnen schuilen?
Indien het paard een deken draagt kijk dan regelmatig onder de deken of er geen schuurplekjes en/of wondjes ontstaan zijn. Laat de deken daarnaast niet langere periodes achter elkaar op het paard liggen. Door de deken regelmatig af te nemen kan de vacht luchten en drogen.
Was ook zeer regelmatig de zadeldekjes en dekens. Vieze dekens en zadeldekjes zullen door vuil, zoals zand, eerder gaan schuren met kleine wondjes als gevolg alwaar de bacteriën zich in kunnen gaan nestelen.
Ook wondjes, ontstaan door stekende insecten, kunnen uiteindelijk besmet raken met de bacteriën die de regenschurft veroorzaken.
Daarnaast is gezonde voeding, voldoende vrijheid, gezonde schone leefomgeving en het beperken van stress heel belangrijk voor het paard. Een paard wat goed en gezond in zijn vel zit zal minder vatbaar zijn voor lichamelijke ongemakken.
Ja, en dan vooral als er zich onder korstjes stinkende gele “drap” gaat ontstaan. Het is zowel voor andere paarden als voor mensen besmettelijk maar het komt niet vaak voor dat mensen daadwerkelijk geïnfecteerd worden met de bacterie.
Uiteraard is het belangrijk om hier rekening mee te houden en bv rubberen handschoenen te dragen bij het behandelen van je paard. Zorg daarnaast dat je dan geencontact hebt met andere paarden voordat je je handen gewassen hebt en eventueel vieze kleding na het wassen hebt uitgetrokken.
Het direct en gericht behandelen van regenschurft is van cruciaal belang. De bacteriën groeien namelijk heel snel en voor je het weet zit het halve paard onder de korsten ed. en is de weg naar herstel steeds langer.
Een effectieve manier om rainrot bij paarden aan te pakken, is door de getroffen gebieden grondig te reinigen en te desinfecteren. Doe dit bij voorkeur met Prob Shampoo. Deze uit Zweden afkomstige shampoo is geheel natuurlijk, wordt door veel Zweedse dierenartsen aanbevolen, en werkt oa licht desinfecterend, lost kortjes makkelijk op en behandelt en kalmeert de gevoelige huid.
Laat de shampoo het liefst een half uur intrekken. Hierdoor kunnen de werkzame bestanddelen hun werk zo optimaal mogelijk doen. Was daarna de shampoo goed uit. Hou er rekening mee dat de regenschurft pijnlijk kan zijn. Was de vacht/huid daarom voorzichtig om je paard geen extra pijn te doen.
Vervolgens de vacht laten opdrogen en zorg er dan voor dat het paard niet gaat rollen omdat er anders weer veel bacteriën in de beschadigde huid kunnen komen. Na het opdrogen de aangedane plekken dun insmeren met Prob Supercreme.
De Prob supercreme bevat naast een hoog percentage aloe vera ook dennenteer. De crème wordt snel opgenomen en is bijzonder geschikt voor droge, gevoelige en/of geïrriteerde huid van het paard.
In uitzonderlijke gevallen komt de rainrot zelfs voor in de huid van de manen en staartaanzet. De Prob supercreme is wat dik van substantie en is in zo een geval wat moeilijk aan te brengen tussen de manen en staartaanzet. In zo een geval kan de vacht aldaar ingedruppeld worden met Prob Olja. De Olja is extreem vloeibaar en komt op die manier heel makkelijk op de huid terecht. Hierdoor wordt de Olja ook vaak gebruikt bij zomereczeem. Ook is de Olja jeukstillend. Hou er rekening mee dat de Olja kan prikken in wondjes.
Herhaal het wassen met de Prob shampoo eenmaal per week en smeer dagelijks de Prob supercreme (en eventueel de Olja) dun op de aangedane plekken. Blijf dit doen tot de huid weer helemaal gezond is.
Op bovenstaande foto is het herstel mooi te zien na de behandeling van regenschurft met de Prob Shampoo en de Prob supercreme.
Bij twijfel altijd een dierenarts waarschuwen. De dierenarts kan een afkrabsel nemen, en dat onderzoeken, om andere oorzaken uit te sluiten. In extreme gevallen van regenschurft kan de dierenarts een kuur antibiotica voorschrijven naast het wassen en insmeren van de plekken.