Soms komt het voor dat het paard niet begrijpt wat de bedoeling is. Met onze hulpen willen we het paard duidelijk maken dat die in galop moet gaan. Echter, wanneer die aangeboden hulpen onduidelijk zijn of niet correct worden gegeven kan het paard de gegeven commando's simpelweg niet uitvoeren omdat die ze niet begrijpt.
Veel voorkomende fouten zijn oa tegenstrijdige hulpen en een verkeerde timing, van de gegeven hulpen, om in galop te gaan. Een goed instructeur kan zien of er sprake is van verkeerd aangegeven hulpen.
Een niet goed passend zadel kan leiden tot verschillende problemen. De gevolgen van een slecht passend zadel kunnen zijn: Drukplekken, spierspanningen en weerstand tegen bepaalde bewegingen zoals het aanspringen in galop.
Laat bij twijfel een goede zadelmaker langs komen om het zadel te checken of die goed ligt.
In onze praktijk worden we bijna wekelijks gebeld door paarden eigenaren die vertellen dat hun paard niet goed meer in galop wil aanspringen. In de meeste gevallen blijkt de oorzaak niet in verkeerde hulpen cq een slecht passend zadel te zitten maar in een lichamelijk probleem bij het paard.
Als een paard in galop wil aanspringen moet het paard een knik maken in de lage onderrug (overgang lumbale wervels naar het sacrum). Waneer die beweging niet gemaakt kan worden (bv door geblokkeerde wervels danwel door pijn) zal het paard niet in galop willen aanspringen.
Soms lukt het het paard, ondanks de lichamelijke problemen wel om in galop aan te springen maar doen ze dat overkruist of met een zogenaamde bunny hup. Allemaal tekenen van lichamelijk ongemak.
Om lichamelijke problemen uit te sluiten is het van groot belang om je paard uitgebreid te laten onderzoeken en behandelen door een deskundige Osteopaat voor paarden. Na het onderzoek en de behandeling kan de Osteopaat advies geven voor de herstel training om te zorgen dat het paard snel weer goed in galop kan aanspringen.