Paarden maken tov mensen 24 uur per dag maagzuur aan. Door de hele dag door te eten wordt dat maagzuur gebruikt om het voedsel voor te verteren. Echter wanneer een paard langere tijd geen beschikking heeft over eten komt er teveel maagzuur in de maag. Het onderste deel van de maag van het paard is voorzien van en dikke beschermlaag tegen het zure maagzuur (ph 1-2!). Het bovenste deel van de maag niet. Dus als er teveel maagzuur aanwezig is komt dat tegen de onbeschermde maagwand aan en ontstaan er maagzweren. Uit onderzoek is gebleken dat na circa 3 uur al de eerste maagzweren kunnen ontstaan.
Naast het niet continu over voer kunnen beschikking spelen stress en het soort voer wat de paarden krijgen ook een rol. Door stress (bv als de dierenarts komt of op een wedstrijd) kan de maag samen krimpen waardoor het maagzuur tegen de onbeschermde bovenkant komt van de maag met alle gevolgen van dien. Daarnaast zorgt suiker (hoe gek het ook klinkt) voor een extra verzuring in de maag. Regelmatig krijgen paarden krachtvoer voorzien van (veel) suikers. Normaal kauwt een paard lang op zijn ruwvoer waardoor het tezamen met speeksel er voor zorgt dat stijging van de zuurtegraad door het suiker wordt gecompenseerd. Echter op krachtvoer hoeven paarden niet veel te kauwen waardoor het eigenlijk te snel in de maag komt en het suiker door de extra verzuring de maagwand gaat aantasten.
Reguliere medicijnen zoals Omeprazole houdende medicijnen, Gastroguard en Ulcergold zijn behoorlijk aan de prijs. Daarnaast zorgen deze er voor dat de zuurtegraad van het maagzuur veranderd waardoor er een minder zuur milieu ontstaat met als gevolg dat de maagzweren kunnen herstellen. Nadeel hier van is dat het maagzuur een bepaalde ph heeft om voer goed te kunnen verteren. Wanneer we die ph kunstmatig gaan veranderen zal dat direct een effect hebben op het verteringsproces van het voedsel. Daarnaast zal het paardenlichaam, als reactie op de medicijnen, reageren door de ph zsm weer omlaag te krijgen. Dit heeft als gevolg dat als de medicijnen gestopt worden de ph ineens de lucht inschiet met alle mogelijke gevolgen van dien voor de maag.
Mastic Horse (Chios Mastic) is voor 100% een hars van een boom (Pistacia Lentiscus) uit Griekenland. Dit hars ondersteunt het behoud van een normale zuurgraad in de maag, beschermd de maagwand, is goed voor een normale maagfunctie, en heeft een maagversterkende invloed wat een heel groot voordeel is (zie te tekst hierboven). Daarnaast is het voedingssupplement Mastic Horse treatment geheel dopingvrij en veel voordeliger dan de reguliere medicatie. (Door EU wetgeving mogen wij verder geen informatie verstrekking mbt de werking van mastic horse op de gezondheid van de maag uw paard).
In onze Osteopathie praktijk voor paarden gebruiken en adviseren wij al jaren de Mastic Horse. Onze ervaringen zijn zeer positief en het kan gewoon met het normale voer gegeven worden waardoor zelfs de meest moeilijke eters het opeten. De Mastic horse is bij onze praktijk te verkrijgen. Het kan verstuurd worden, afgehaald worden na telefonische afspraak of gekocht worden als we bij u zijn voor de behandeling van uw paard.
Als Osteopathie praktijk adviseren wij er voor te zorgen dat uw paard 24 uur per dag de beschikking heeft over goed ruwvoer. Mocht dat niet kunnen door bv een wedstrijd oid geeft u dan in de ochtend een klein beetje Mastic aan uw paard. Zodoende is de maag van uw paard die dag beschermd en kan een teveel aan maagzuur geen problemen geven. Dit geldt tevens als uw paard een stressvolle dag voor de boeg heeft. Bv een bezoek van de paardentandarts, een wedstrijd enz enz
U kunt de navolgende dosering aanhouden voor de Mastic Horse Treatment bij uw paard:
Dag 1-5:
7 gram Mastic per dag in 1x gegeven. Bij kleine pony's volstaat de eerste dagen 5 gram per dag.
Dag 6 totdat de pot leeg is (180 grams pot):
3 gram per dag in 1x gegeven.
In totaal is er dan 180 gram Mastic Horse gegeven en dat moet voldoende zijn om de goede maagfunctie van uw paard weer op orde te krijgen.
Daar de Mastic Horse in poeder vorm wordt aangeleverd en van nature wat plakkerig kan zijn is het verstandig om het te mengen met bv wat geweekte brokjes. Op die manier kan er niets verloren gaan en eten vrijwel alle paarden het goed op.
Ons advies is om paarden die op bepaalde dagen langere tijd zonder voer komen te staan die dag 3 gram Mastic Horse Treatment te geven met het voer. Hierdoor komt er een beschermlaag in de maag te liggen waardoor de maag ontzien wordt. Dit zelfde geldt als uw paard een dag met veel stress tegemoed gaat. Te denken valt aan bv hoefsmid, bezoek dierenarts, wedstrijd enz enz.
Wanneer u bij ons de Mastic besteld krijgt u maatlepeltjes erbij. Een volle schep van de maatlepel is 3 gram Mastic Horse Treatment. Wij kunnen de mastic in de navolgende hoeveelheden leveren:
120 gram
180 gram (Dit is een gehele basis kuur)
250 gram
1000 gram (1 kg)
Tot slot: Sommige paarden zijn zo stressvol, danwel hebben niet de gehele dag de beschikking over ruwvoer, dat de praktijk leert dat ze elke dag een onderhoudsdosering nodig hebben van 3 gram Mastic Horse voor het behoud van een goede maagfunctie.
Lees hier meer over op onze pagina: “Test onderzoek maagzweer paard”