• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Blauwtong schapen

Blauwtong, is een ziekte die schapenhouders in Nederland, België en wereldwijd zorgen baart. De Blauwtong wordt veroorzaakt door kleine, verraderlijke soorten vliegjes (knutten). In dit artikel duiken we dieper in op blauwtong bij schapen, de symptomen en verschijnselen, de preventieve maatregelen, en de mogelijke impact op geiten en andere dieren. Leer hoe je jouw kudde kunt beschermen tegen deze gevreesde ziekte.

Wat is Blauwtong?

Blauwtong is een virale infectie die wordt overgedragen door specifieke soorten vliegjes genaamd knutten. Indien een knut besmet is met het "blauwtong virus" en die besmette knut een schaap bijt kan het virus, via het speeksel van de knut, tijdens de beet in het schaap terecht komen. Hierdoor wordt het schaap dus besmet met alle mogelijke lichamelijke gevolgen van dien.

Deze ziekte heeft zijn naam te danken aan de karakteristieke blauwe tong en slijmvliezen die schapen kunnen ontwikkelen na de besmetting. Het is belangrijk om te weten hoe deze ziekte zich manifesteert en welke gevolgen het kan hebben voor jouw schapenkudde.

Verschijnselen en Symptomen Blauwtong

De verschijnselen van blauwtong bij schapen variëren, maar kunnen onder meer zijn:

  • koorts
  • kwijlen
  • vermageren
  • moeilijk ademen
  • blauwe tong
  • zwelling van de kop en de hals
  • longontsteking
  • etc

Deze symptomen kunnen zeer ernstig worden en tot de dood lijden van een besmet dier. Het is essentieel om de symptomen vroegtijdig te herkennen om snel te kunnen ingrijpen. Het spreekt voor zich om bij de eerste symptomen direct een dierenarts te raadplegen.

Blauwtong bij Schapen in Nederland en België

In Nederland en België is blauwtong een belangrijk aandachtspunt voor schapenhouders. Het land heeft te maken (gehad) met uitbraken van deze ziekte, wat aantoont hoe belangrijk het is om proactieve maatregelen te nemen om de verspreiding ervan zoveel als mogelijk te voorkomen. 

Blauwtong bij Geiten en runderen

Hoewel blauwtong voornamelijk bekend is als een schapenziekte, kunnen ook geiten en runderen getroffen worden. Doorgaans zijn de ziekte symptomen bij Runderen en geiten minder ernstig dan bij schapen.

Blauwtong Vaccinatie

Een manier om blauwtong bij schapen gedeeltelijk te voorkomen, is door middel van vaccinatie. We spreken hier express over "gedeeltelijk". Het blauwtong virus kent namelijk verschillende serotypes. Op dit moment zijn er 24 verschillende serotypes bekend. Helaas zijn er niet voor al deze serotypes werkende vaccinaties ontwikkeld. Daarnaast werken de meeste vaccins maar op 1 soort serotype. Er zijn enkele combinatie vaccins beschikbaar maar ook die werken niet op alle serotypes.

Meest effectieve preventieve behandeling tegen Blauwtong bij schapen, geiten en runderen

Omdat vaccinaties op dit moment nog niet voldoende bescherming bieden, en de gevolgen van een blauwtong besmetting bij vooral schapen ernsitige gevolgen kan hebben, is het raadzaam om preventieve maatregelen te nemen. Indien zoveel mogelijk voorkomen kan worden dat de schapen geberen worden door de knutten is de kans op een besmetting steeds kleiner.

Sommige paarden hebben ook behoorlijk last van knutten. Door de beten van de knutten krijgen ze enorme jeuk aan staart en manen waardoor ze de staart en manen (niet zelden) tot bloedens toe kapot schuren. Dit alles wordt zomereczeem genoemd bij paarden. Gelukkig is er een werkende preventieve methode om paarden met zomereczeem te helpen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Zweedse Prob natuur produkten. Deze produkten worden in Zweden vaak door dierenartsen aanbevolen.

Het doel van het gebruik van deze produkten is, naast jeukstillend, dat het de geur van het paard zal veranderen. Hierdoor wordt het paard minder aantrekkelijk voor de knutten en zullen ze een ander slachtoffer kiezen wat wel "lekker ruikt en smaakt". Met dit gegeven kan ook geprobeerd worden om de geur van het schaap te gaan veranderen waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor de knutten. 

Prob Deo, Olja en Shampoo bij blauwtong

De prob produkten zijn volledig natuurlijk en vrij van chemische toevoegingen wat wel zo goed is voor het dier en milieu.

Om er voor te zorgen dat de schapen minder aantrekkelijk worden voor de knutten kan men het navolgende plan uitvoeren:

  • Was de schapen elke 2 weken met de Prob Shampoo en laat de shampoo lang intrekken. Bij voorkeur zeker 30 minuten. Spoel de shampoo daarna goed uit.
  • Vervolgens kan men het schaap besprenkelen met de Prob Olja. De Olja is extreem vloeibaar waardoor het makkelijk op de huid terecht komt (uitkijken voor de ogen)
  • Daarna kan men de schapen zoveel als nodig sprayen met de prob deo (oppassen voor de ogen).

Door het gebruik van deze natuurlijke produkten regelmatig te herhalen zal de geur van het schaap gaan veranderen waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor de knutten. Bovenstaande methode is behoorlijk bewerkelijk. Het is echter aannemelijk dat knutten schapen vrijwel altijd zullen bijten op het hoofd en de benen omdat de huid onder de dikke wolle vacht moeilijker bereikbaar is. Maw er kan voor gekozen worden om alleen het hoofd en de benen regelmatig te behandelen. Ideaal is het niet maar altijd beter dan het schaap "onbeschermd" te laten rondlopen met alle mogelijke gevolgen van dien.

De Verschillende natuurlijke prob produkten zijn via onze webshop te koop. De Prob produkten kunnen afzonderlijk maar ook als pakket gekocht worden. Wij streven er naar uw bestelde produkten binnen 1 werkdag te verzenden zodat u zsm uw schapen kunt gaan behandelen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl