Veel puppys hebben last van vlooien en/of mijten. In dat geval is het noodzakelijk dat (eventueel in overleg met de dierenarts) aan te pakken. De vlooien en/of mijten zorgen voor veel jeuk en in extreme gevallen een zwaar geïrriteerde huid tot bloedens aan toe en vol met korsten. Ook zal de woonsituatie moeten worden bekeken. Vlooien leggen eitjes in huis en als die niet worden weggehaald zal de pup snel weer nieuwe vlooien krijgen. Ook het behandelen van andere aanwezige huisdieren is dan belangrijk.
Teershampoo geeft het lichaam een geur mee waar vlooien en mijten een hekel aan hebben. Tevens verzacht en kalmeert de shampoo de huid. Deze shampoo is ook te gebruiken bij pups. Lees meer over deze shampoo op de pagina: hondenshampoo tegen jeuk
Andere puppy's hebben weer last van een allergie waardoor ze jeuk krijgen en veel gaan krabben. Het is dan zaak om uit te zoeken waar de puppy een allergie voor heeft. Dat kan heel basis door een klein dagboekje bij te houden waarin je vermeld wat de pup die dag gegeten heeft, waar hij gelopen heeft (bv gras, akkerland, strand), het weer die dag (regen, zon, sneeuw) en daarnaast bijhouden in hoeverre de pup die dag veel heeft zitten te krabben. Vaak zien de mensen dan een patroon ontstaan. "Bij zonnig weer en veel lopen in het hoge gras is de pup daarna veel aan het krabben". Dan kan je er vanaf dat punt rekening mee gaan houden om de pup bij warm weer niet meer door hoog gras te laten lopen.
Ook kunnen er allergietesten bij de dierenarts gedaan worden. Dat kost vaak veel moeite, tijd en geld en veelal wordt er niks gevonden tijdens deze onderzoeken.
Een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt is pijn en stress. Sommige puppy's zullen bij stress gaan zitten krabben (bv tijdens oversprong gedrag). In dat geval zal gekeken moeten worden waar de pup stress van heeft en dat dan proberen te vermijden. Ook kan pijn een niet te onderschatten oorzaak zijn wat ook niet zelden heel druk gedrag geeft. Puppy's kunnen ons niet letterlijk vertellen dat ze pijn ervaren in hun lichaam maar zullen dat zeker met hun eigen lichaamstaal duidelijk maken. Het is aan ons mensen om de taal, die de pup spreekt, te vertalen naar menselijke begrippen. Om er achter te komen waar de eventuele pijn zit in het lichaam van de pup is het belangrijk de gehele pup, letterlijk van kop tot teen, klinisch uitgebreid te onderzoeken op pijn in het lichaam. Daarbij zullen oa alle gewrichten worden onderzocht op bewegelijkheid en gevoeligheid (zijn er blokkades in de gewrichten?). Komen er dan problemen naar voren is het belangrijk die gelijk te behandelen met een osteopathie behandeling. Wanneer het krabben van de pup door pijn wordt veroorzaakt, en wij bij de osteopathie behandeling van uw pup dat verholpen hebben, is het krabben meestal over.