• Constante beweging: Je hond rent voortdurend rond, springt op en neer en lijkt nooit moe te worden.
• Moeite met concentreren: Je hond heeft moeite om zich te focussen op een bepaalde taak of speeltje. De hond lijkt altijd “aan te staan”.
• Impulsief gedrag: Je hond reageert vaak impulsief op prikkels en heeft moeite met het volgen van commando's.
• Slaapproblemen: Je hond heeft moeite met inslapen of wordt vaak wakker in de nacht.
• Angst en stress: Onrust kan een symptoom zijn van onderliggende pijn, angst of stress bij je hond.
• Te weinig beweging: Een hond heeft voldoende fysieke en mentale uitdaging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Te denken valt aan een Border Collie. Deze honden zijn gefokt om de hele dag achter de schapen aan te rennen. Op een flatje zal zo een hond zijn energie niet kwijt kunnen en dat zal dan resulteren in afwijkend gedrag.
• Genetische factoren: Net als bij mensen kunnen bepaalde rassen of individuele honden een genetische aanleg hebben voor hyperactiviteit. Als voorbeeld weer de Border Collie.
• Medische problemen!!: Een helaas veel gemiste oorzaak is de medische kant van het verhaal!! Medische aandoeningen, zoals pijn, kunnen leiden tot hyperactiviteit. Hier gaan we zo verder op in.
• Vermoeidheid: Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt. Lange wandelingen, afwisselende spelletjes en hondensporten kunnen helpen om zijn energiepeil te verlagen. Afwisseling tussen lichamelijke en geestelijke uitdaging is hierbij heel belangrijk.
• Rustmomenten: Creëer een rustige omgeving waar je hond zich kan terugtrekken en ontspannen.
• Lichamelijke oorzaak: Uitsluiten dat er geen lichamelijke oorzaak is van het onrustige gedrag van de hond door de hond zeer uitgebreid te laten onderzoeken en behandelen door een ervaren Osteopaat voor honden.
In de praktijk krijgen wij wekelijks honden aangeboden die de stempel onrustig danwel ADHD hebben gekregen. Veelal zijn deze honden al naar de dierenkliniek geweest voor onderzoek, zijn de eigenaren al naar hondentraining(of puppy training) geweest, hebben contact gelegd met de hondenfokker en/of hebben een hondengedrag therapeut in handen genomen. Echter helaas bleek daar niet het antwoord te vinden van het gedrag.
Onze ervaring is dat er bij zulke honden vaak een lichamelijk probleem aanwezig is. Meestal is dat probleem al bij de geboorte ontstaan (bv zware bevalling). Maar kan ook later ontstaan zijn door bv een valpartij of een harde botsing.
Eigenlijk vinden wij bij lichamelijke onderzoek van zo een hond bijna altijd meerdere gewrichten die niet goed functioneren of verschoven zijn. De vraag die we dan vaak te horen krijgen is:”Waarom gaat de hond dan zulk onrustig adhd gedrag vertonen?”. Dat leggen we hieronder uit.
Het lichaam van een hond (maar bv ook van een paard of mens) heeft een orthopatisch en parapatisch zenuwstelsel. Het ene activeert het vluchtgedrag en het andere zorgt voor het rustgedrag. Wanneer een hond pijn en ongemak ervaart (Bv door verschoven wervels in de hals) wordt het orthopatische gedrag in werking gesteld (vluchtgedrag) en kan de hond overmatig onrustig worden en ADHD gedrag gaan vertonen. Dat is geen onwil van de hond maar wordt door de hersenen geactiveerd. De hond kan hier echt niks tegen doen.
Wanneer wij dan met onze osteopathie behandeling er voor zorgen dat wervels ed weer goed gaan functioneren zal het lichaam van de hond vanzelf over gaan in de parasympatische “ruststand”. Je ziet dat de meeste van die honden na de behandeling gaan liggen en in no time in diepe slaap vallen. Eindelijk hebben ze de rust gevonden die ze zo hard nodig hadden.
Hoewel kalmeringsmiddelen soms worden voorgeschreven, hebben ze vaak bijwerkingen en kunnen ze de onderliggende oorzaken van het probleem niet oplossen. Sluit eerst uit dat er geen lichamelijke oorzaak is door de hond uitgebreid osteopatisch te laten onderzoeken. Geef de hond daarnaast afdoende beweging en uitdaging in zijn leven. Meestal verdwijnen dan de problemen als sneeuw voor de zon.