• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Hond loopt mank zonder pijn

We worden wel eens gebeld met de vraag: "Onze hond loopt mank zonder pijn. Wat is er aan de hand?" Een korte vraag maar langer antwoord.

Zonder pijn?

Allereerst verdiepen we ons in de opmerking "zonder pijn". De vraag is hoe zeker weten wij of een hond pijn heeft? Natuurlijk ken je als eigenaar je hond als geen ander maar dat wil zeker niet zeggen dat wij mensen (subtiele) signalen qua pijn missen bij de hond. Daarnaast kan je eigenlijk voor niks en niemand bepalen hoeveel pijn iemand heeft. Een willekeurig persoon kan vertellen dat hij pijn in zijn rug heeft. Echter is het onmogelijk voor iemand anders om in te schatten hoeveel pijn die persoon ervaart en hoe dat aanvoelt. Het kan simpelweg niet. Bij honden is het nog moeilijker. Die kunnen niet praten. Wel kunnen ze met lichaamstaal aangeven dat er een probleem is.

Eigenlijk is er maar 1 zuivere manier om te achterhalen of een hond pijn heeft. Zet de hond in overleg met de dierenarts een paar weken op zware pijnstillers en kijk dan of het gedrag van de hond veranderd. Is dat het geval dan kan je er vergif op innemen dat de hond wel degelijk pijn ervaart. Vaak zie je dan, als je eenmaal stopt met de zware pijnstillers, dat de hond weer terugvalt in zijn oude gedrag (bv mank lopen). Het probleem is natuurlijk met de pijnstilling niet opgelost maar dan weet je wel zeker of de hond pijn ervaart. Er natuurlijk wel van uitgaande dat de gebruikte pijnstiller ook effect heeft op de betreffende pijn. Als voorbeeld: Neurologische pijn is een andere soort pijn dan pijn door artrose. In beide gevallen is een andere soort pijnstiller nodig.

De hond loopt mank met of zonder pijn.

We laten verder even in het midden of de hond wel of geen pijn ervaart bij het mank lopen. We willen nu weten wat de oorzaak van het mank lopen is. Om de oorzaak van het mank lopen te achterhalen is het het belangrijkste om de hond eerst klinisch heel uitgebreid te onderzoeken. Daarbij onderzoeken wij niet alleen de bewuste poot, waar de hond mank op loopt (zijn er bv problemen in de voetzooltjes en/of de gewrichten hogerop in de poot), maar ook kijken we naar de rest van het lichaam. Niet zelden vinden we de oorzaak van het mank lopen niet in de poot zelf maar elders in het lcihaam wat voor compensatie gedrag leidt in de bewuste poot. Hoe wij dit  uitgebreide onderzoek uitvoeren kunt u verder lezen op de pagina: osteopathie chiropractie onderzoek hond. Nadat duidelijk is geworden waar het mank lopen vandaan komt kunnen we daar wat aan doen. In veel gevallen is het met een osteopathie chiropractie behandeling te verhelpen. Tijdens het consult zullen we indien noodzakelijk ook andere opties, voor het manklopen. 

Als u een afspraak wil maken om uw mank lopende hond uitgebreid te laten onderzoeken dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Marlene Heistek osteopaat chiropractor honden
Ronald Heistek osteopaat chiropractor honden