Allereerst is het belanrijk om de onderzijde van de poot van de hond goed te onderzoeken. Zit er geen doorn in de voet? Zijn de voetzooltjes nog heel en niet kapot gelopen bv op heet asfalt? Is het tussen de tenen niet rood en geirriteerd? Dat laatste kan voorkomen bij een allergie.
Zijn er verdikkingen, zwellingen te zien in de voorpoot? Zo ja, kan dat oa wijzen op een verstuiking, ontsteking of vergevorderde artrose. In zo een situatie is het raadzaam de dierenarts te raadplegen. Nadat de diagnose is gesteld door de dierenarts kan een verder behandelplan opgesteld worden. Onze praktijk werkt wekenlijks samen met dierenartsen en nav de bevindingen van de dierenarts kunnen wij proberen de hond te ondersteunen met een osteopathie chiropractie behandeling. Hierdoor zal het lichaam sneller herstellen en kunnen we eventuele compensaties in het lichaam, nav het niet correcte bewegingspatroon van de hond, verhelpen en waar nodig de eigenaar van trainingstips voorzien om de hond weer zsm fit te krijgen.
Maar al te vaak wordt er door een dierenarts geen aanwijsbare rede gevonden voor het mank lopen met de voorpoot door de hond. In die gevallen kan een uitgebreid onderzoek door ons, met daarop volgend onze osteopathie chiropractie behandeling, zeer zeker effect hebben. De focus zal dan niet alleen op de voorpoot liggen. Manklopen met een voorpoot kan bv ook heel goed ontstaan door een probleem in 1 of meerdere ribben. Bij het uitgebreide onderzoek kijken en onderzoeken we het gehele lichaam van uw hond. Ook problemen elders in het lijf van de hond kunnen zorgdragen voor mank lopen met de voorpoot. Na het onderzoek en de behandeling zullen we waar nodig u voorzien van tips om de hond weer snel beter te laten lopen. Mochten er tijdens het onderzoek grote zaken naar naar boven komen, en het in onze optiek raadzaam is die nader te laten onderzoeken door een specialist, dan zullen we u dat kenbaar maken en u waar nodig mee op weg helpen.
Auteur
Ronald Heistek
Afgestudeerd Osteopaat voor dieren en humaan manueel therapeut.