Als honden jeuk hebben aan hun poot gaan ze er vaak aan likken en/of bijten. Dit soms tot bloedens toe. Als de hond onder de poot zit te likken/bijten is het raadzaam eens goed onder de poot van uw hond te kijken. Zit er een doorn in de zool? Zijn de kussentjes nog heel? Zit er een smetplek tussen de tenen? Is de lik reactie bv alleen na het lopen op gras in het voorjaar kan je denken aan een allergie. Als er dan sprake is van een allergie spreekt het voor zich dat de hond daar zit te likken en bijten. Echter als er niks vreemds gevonden kan worden rond de poten kan de oorzaak ook anders zijn.
In principe is de "diagnose" jeuk aan de poten van uw hond een menselijke invulling. Maw wij mensen menen te weten dat de hond jeuk heeft. De praktijk leert dat we dan vaak mis kunnen zitten. Als bovenstaande oorzaken uitgesloten zijn is het raadzaam verder uitgebreid onderzoek te doen. Niet zelden blijkt de hond dan pijn in het onderliggende gewricht te hebben. Bij het uitgebreide lichamelijke onderzoek zullen we dan alle gewrichten van de poot testen op bewegelijkheid en gevoeligheid (Zit er geen gewrichtje geblokkeerd in de poot?). Mocht er dan een pijn reactie optreden of is een gewrichtje niet goed te bewegen dan hebben we de oorzaak gevonden en kunnen we die gaan proberen te verhelpen.
Daarnaast kan het likken aan de poot van uw hond ook een stressreactie cq afleiding zijn voor een (groot) probleem elders in het lichaam van uw hond. In onze praktijk ontvangen we met regelmaat honden die veelvuldig aan de poten likken maar er door de eigen dierenarts geen oorzaak van het gedrag gevonden wordt in de poten. Als voorbeeld een hond die bv forse last van de rug heeft. De hond kan zelf de rug niet likken en kan dan afleiding zoeken om de stress pijn "te vergeten" om dan vervolgens te gaan likken/bijten/knagen aan de poten. Wanneer het probleem in de rug opgelost is zie je meestal het likken en/of bijten aan de poten als sneeuw voor de zon verdwijnen.