Regelmatig komen wij in de praktijk pups tegen die erg druk zijn. Die pups staan als het ware "altijd aan". Onze ervaring is dat dat verschillende oorzaken kan hebben en niet zelden van lichamelijke oorsprong, waardoor we de pup met een osteopathie behandeling weer rustig kunnen krijgen. Hieronder willen we (een deel) van de verschillende oorzaken van een drukke pup doornemen en wat je er mee kan doen om de pup rustig te krijgen / kalmeren.
Veel honden worden voor een bepaald doel gefokt. Neem bv een border collie die uit een werklijn van schapenhoeden komt. Zo een pup barst van de energie en wil niks anders dan "aan het werk". Wanneer de pup dan in een huishouden komt waar hij 3x daags uitgelaten wordt en er verder niet veel mee gedaan wordt kan je er op wachten dat de pup erg druk zal worden. Deze pup zal zowel lichamelijk als geestelijk continu uitgedaagd moeten worden om onrustig gedrag te voorkomen. Niet iedereen zal in de achtertuin een kudde schapen hebben staan maar je kan dan ook denken aan behendigheid als geestelijke en lichamelijke uitdaging. Een tak van sport waar border collies in uitblinken en wat ze ook nog eens heel leuk vinden! Zo kunnen we nog veel voorbeelden noemen. Zoals een Mechelse herder uit een werklijn die door de eigenaar niet gebruikt wordt voor de sport en niet verder komt dan het grasveldje aan de overkant van de woning. Zo een hond zal dan zelf bezigheden gaan verzinnen. Bv overdreven waken, veel blaffen, slopen, erg druk in huis zijn etc etc. Moraal van het verhaal: Is bovenstaande van toepassing op jullie pup zorg dan voor voldoende geestelijke en lichamelijke uitdaging. Uiteraard moet u er wel op letten dat er een balans is tussen rust en uitdaging; u mag uw pup niet lichamelijk en/of geestelijk overvragen.
Een pup in een huis met jonge kinderen, welke een groot deel van de dag schreeuwend en rennend door en om het huis bewegen, heeft doorgaans ook zijn uitwerking op de pup. Veel pups zullen dan ook onrustig worden en hyperactief. Pups hebben meerdere malen per dag echte rustmomenten nodig. Zet bv een bench neer in een andere kamer en laat de pup daar meerdere malen per dag in slapen / rusten. Zorg er dan ook voor dat de kinderen zich op die momenten rustig houden. Op die manier kan de pup voldoende uitrusten. Dit is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een rustige, stabiele hond.
In onze praktijk hebben we regelmatig pups die niet rustig dan wel te kalmeren zijn ondanks dat bovenstaande zaken al "aangepakt" zijn. In die gevallen zullen we eerst de hele pup/hond lichamelijk onderzoeken. Zijn er pijnpunten in het lichaam? functioneren alle gewrichten naar behoren? etc etc (klik voor verdere uitgebreide uitleg over onze osteopathie chiropractie behandeling hond).
Regelmatig komen we tijdens ons uitgebreide onderzoek tegen dat er ergens een gewricht niet goed funtioneerd. Te denken valt dan aan bv een scheef staande wervel. Nadat wij dat probleem dan tijdens de behandeling verholpen hebben zien we niet zelden dat de pup daarna gaat liggen en eigenlijk niks liever wil dan gaan slapen. Eindelijk rust in het lijfje van de pup waardoor die alle opgebouwde vermoeidheid "eruit" kan slapen!
Er zijn veel kruiden op de markt die rustgevend werken. Daarnaast heeft ook de dierenarts verschillende medicamenten die er voor zorgen dat een pup rustig wordt cq kalmeert. Doorgaans echter lost dat de oorzaak niet op. Natuurlijk kan men overwegen om een pup met vuurwerkangst met oud een nieuw een rustgevend iets te geven maar dat is heel specifiek in die periode. Wij zijn van mening dat je beter de (lichamelijke) oorzaak van het drukke gedrag kan aanpakken bij de pup. Als je dat doet zal medicatie dan wel een kruidenpreparaat niet nodig zijn.