• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Osteopaat honden

Inleiding

Osteopaat voor Honden: Natuurlijke Verlichting van Pijn en Stijfheid. Bent u op zoek naar een natuurlijke en veilige manier om uw hond te helpen bij pijn, stijfheid of andere lichamelijke klachten? Osteopathie voor honden kan hierbij uitkomst bieden. Onze ervaren osteopaten voor dieren, Marlene en Ronald, bieden gespecialiseerde behandelingen voor honden van alle rassen en leeftijden.

Wat is Osteopathie voor Honden?

Osteopathie is een manuele therapie (geheel uitgevoerd met de handen dus zonder apparaten) die zich richt op het herstellen van de beweeglijkheid van het lichaam alsmede het pijnvrij kunnen functioneren daarvan. Door zachte manipulaties van gewrichten, spieren en bindweefsel wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Voor welke klachten is Osteopathie voor honden geschikt?

De lichamelijke klachten die wij voorbij zien komen in onze praktijk zijn heel divers. Hieronder een opsomming van veel voorkomende klachten die wij kunnen behandelen. Deze lijst is zeker niet volledig. We behandelen ook veel andere lichamelijke problemen.

Onze Aanpak van de Osteopathie behandeling

Bij ons staat een holistische benadering (= kijken naar het hele “plaatje”) centraal. We kijken niet alleen naar de symptomen, maar ook naar de onderliggende oorzaak van de klachten. Onze behandelingen zijn altijd afgestemd op de individuele behoeften van uw hond.
Diverse technieken: Naast osteopathie hebben wij ook kennis opgedaan van andere behandelvormen waar we, waar nodig, gebruik van maken zoals verschillende technieken uit de Chiropractie, fysiotherapie en cranio sacraal therapie.
Rust, respect en samenwerking: Tijdens de behandeling staan de rust en het welzijn van uw hond centraal en proberen we voor de hond zo stressvrij mogelijk te onderzoeken en behandelen.
Persoonlijke begeleiding: We geven u graag advies over hoe u uw hond thuis, na de osteopathie behandeling, verder kunt ondersteunen.

Voordelen van Osteopathie voor Honden

Verlichting van pijn: Bij allerlei soorten pijnklachten, zoals artrose, gewrichtsproblemen, hernia en spierpijn.
Verbetering van de mobiliteit: Meer bewegingsvrijheid en een soepelere gang. Ook voor honden met uitvalsverschijnselen door een hernia.
Versterking van het immuunsysteem: Een gezond lichaam is beter bestand tegen ziektes.
Vermindering van stress: Ontspanning en een gevoel van welzijn.

Uitleg Osteopathie behandeling hond

Hoe ziet de Osteopathie behandeling van uw hond er gemiddeld uit? Allereerst stellen we een aantal vragen over de problemen waar u met de hond tegenaan loopt. Waar nodig zullen we ook eventuele beschikbare informatie van de behandelend dierenarts doornemen.
Daarna zullen we kennis maken met uw hond. Vertrouwen tussen de hond en behandelaar is voor ons heel erg belangrijk. Na de kennismaking zullen wij de hond geheel onderzoeken. Te denken valt aan:
• Testen van alle gewrichten op bewegelijkheid en gevoeligheid. Dus vanaf het kaakgewricht tot en met de staart, de poten etc
• Zit er spanning op de organen?
• Onderzoek naar de toestand van de spieren, banden en pezen. Zijn er bv verkrampingen, letsels aan de kniebanden, verdikkingen op een pees etc.
• Hoe ziet het gebit er uit?
• Zijn er problemen met de pootjes?
• Indien noodzakelijk zullen we ook enkele neurologische testen uitvoeren. Vooral bij honden met uitvalsverschijnselen en hernia’s.
• Etc etc

Na ons onderzoek zullen we de hond direct Osteopatisch gaan behandelen. De meeste honden ervaren de behandeling als ontspannend en prettig. Als de behandeling klaar is zullen we advies geven over hoe nu verder te gaan. Te denken valt aan bepaalde training als bv de prikkeloverdracht verstoord is of als er meer spierenmassa noodzakelijk is.

Ook zal er een behandelplan opgesteld worden als meerdere behandelingen noodzakelijk zijn.

Hernia bij Honden

Hernia's kunnen ernstige gevolgen hebben voor honden. Verlammingen door een hernia komen helaas regelmatig voor. In onze praktijk hebben wij daar veel ervaring mee. Wij hebben hier in Duitsland een specifieke opleiding voor gevolgd. Osteopathie kan dan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere behandeling van de dierenarts. Het spreekt voor zich dat de dierenarts in deze situaties altijd het eerste aanspreekpunt is. 

Veelgestelde vragen over Osteopathie voor honden

Wat doet een osteopaat voor honden? Een osteopaat voor honden kijkt naar het hele lichaam van de hond en dus niet alleen naar bv een pootje wat pijn doet. Dit omdat alles samenwerkt en een bepaald probleem weer een ander probleem op een andere plaats in het lichaam kan veroorzaken. Door dus het hele lichaam te onderzoeken en behandelen is de kans op een succesvolle behandeling met blijvend resultaat het grootst.
Wat zijn de kosten van een behandeling? Onze tarieven voor de Osteopathie behandeling van uw hond zijn te vinden op de pagina: Tarieven osteopathie behandeling honden.
Hoeveel behandelingen heeft mijn hond nodig? Doorgaans hebben de meeste honden aan 2 behandelingen, verdeeld over een periode van 2-3 maanden, afdoende. Daarnaast komen veel honden daarna 1 a 2 keer per jaar langs voor een onderhoudsbehandeling om eventueel beginnende problemen in de kiem te smoren. In het geval van een hernia en/of uitvalsverschijnselen zijn er aanzienlijk meer behandelingen nodig, op korte termijn, om resultaat te boeken en schade aan de zenuwen zoveel als mogelijk te minimaliseren.
Is osteopathie geschikt voor mijn hond? In de basis is de osteopathie geschikt voor elke hond. Bij twijfel is het advies om eerst met ons te overleggen of wij iets voor uw hond kunnen betekenen.
• Werken jullie samen met dierenartsen? Zeer regelmatig worden honden naar ons doorgestuurd door de eigen dierenarts. Waar nodig zullen wij altijd overleggen met uw eigen dierenarts om zoveel als mogelijk voor uw hond te kunnen betekenen. Dit ervaren wij als zeer zinvol.
Moet ik een doorverwijzing hebben van mijn eigen dierenarts? Het is zeker niet nodig om een doorverwijzing van uw dierenarts te hebben om uw hond door ons Osteopatisch te laten behandelen. Mochten wij tijdens ons onderzoek ernstige lichamelijke problemen ontdekken bij uw hond kunnen wij wel adviseren om alsnog contact op te nemen met uw eigen dierenarts.
Mijn hond bijt is dat een probleem? Uiteraard willen wij geen ongevallen. Mocht u van uw hond weten dat die kan bijten uit bv agressie, pijn of angst dan behandelen wij de hond alleen met een goede muilkorf om. Dit geldt ook als wij als behandelaar aanvoelen dat de hond zou kunnen gaan bijten. Ook dan behandelen wij alleen verder als er een muilkorf omgedaan wordt. Daarnaast dient u zelf de hond dan goed vast te houden bij de behandeling. Het advies is om in zo een geval de hond al van tevoren te laten wennen aan het dragen van een muilkorf. Dat scheelt dan al heel veel stress waardoor het onderzoek en de behandeling zo optimaal mogelijk kunnen plaatsvinden. Wij behouden ons ten alle tijden het recht voor om honden niet te behandelen als het gevaar voor ons en/of de hond en/of de eigenaar te groot is. 

. Wij hebben een pitbull. Behandelen jullie die ook? Wij maken geen onderscheid in het type hond van welk ras dan ook. Elke hond is ons even veel waard. Wel geldt ook hier dat, als de hond agressief gedrag kan vertonen, het dragen van een goede muilkorf verplicht is.


Wilt u gelijk een afspraak maken om uw hond osteopatisch te laten behandelen? Dat kan op de pagina afspraak maken.

Regelmatig schrijven wij artikelen over veel voorkomende lichamelijke problemen bij honden. Deze artikelen kunt u lezen op de pagina Verschillende artikelen over honden, gezondheid en osteopathie.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Osteopaat honden
Osteopaat honden